Pasta med svampe

Pasta med svampe

Cremet pasta med svampe – En aromatisk og fyldig pastaret, der især hitter i efterårs- og vintermånederne. Her forenes gyldne, smørstegte svampe med hvidløg, urter og pasta i en sauce, der virkelig fremhæver skovens guld.

Italienerne elsker at lave pasta med vilde svampe som porcini (karljohan) når de er i sæson. I denne opskrift bruger jeg oftest champignon eller portobello fra supermarkedet – de er nemme at få fat i og smager skønt, når de bliver brunet i smør og hvidløg. Denne ret får hele køkkenet til at dufte som en italiensk trattoria og tilfredsstiller enhver svampeelsker.

Tagliatelle ai funghi – pasta med svampesauce

Kremet pasta vendt med sauterede svampe, hvidløg og et strejf af timian.

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter

Ret: Hovedret
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 400 g pasta (tagliatelle eller fettuccine foretrækkes)
  • 2 spsk olivenolie
  • 30 g smør (ca. 2 spsk)
  • 350 g friske svampe (champignon, portobello eller blandede skovsvampe), rensede og skåret i skiver
  • 3 fed hvidløg, finthakkede
  • 2-3 kviste frisk timian (eller 1 tsk tørret timian)
  • 1 dl hvidvin (kan udelades eller erstattes af 1 dl grøntsagsbouillon)
  • 1 dl piskefløde (valgfrit – for en mere cremet sauce)
  • 50 g parmesan, fintrevet (plus ekstra til servering)
  • Salt og friskkværnet peber
  • Frisk persille til servering (hakket, valgfrit)

Sådan gør du

  • Kog pastaen: Sæt en stor gryde saltet vand over til pastaen. Når vandet koger, kog pastaen al dente efter pakkens anvisning. Gem en kop pastavand, før du hælder vandet fra.

  • Steg svampene: Imens pastaen koger, varm olivenolie og smør op på en stor pande ved høj varme. Tilsæt de skiveskårne svampe i et jævnt lag. Lad svampene stege uforstyrret i et par minutter, så de får en gylden stegeskorpe på den ene side. Rør derefter rundt og steg videre, til svampene er gyldne og har afgivet det meste af deres væske (ca. 5-6 minutter i alt). Hvis panden er lille, steg svampene ad to omgange, så de steger og ikke koger.

  • Hvidløg og timian: Skru ned til middel varme. Tilsæt det finthakkede hvidløg og timiankviste til panden med svampene. Sauter det sammen i ca. 1 minut, til hvidløget dufter. Pas på det ikke brænder på.

  • Deglaser med hvidvin: Hæld hvidvinen på panden og rør rundt, så eventuelle stegerester løsner sig fra bunden. Lad vinen koge ind i 1-2 minutter, til alkoholen er fordampet og væsken er reduceret til cirka det halve.

  • Tilsæt fløde (valgfrit): Hæld fløden på panden til svampene, hvis du ønsker en cremet sauce. Lad det simre i et par minutter, så flødesaucen tykner let og tager smag af svampene.

  • Vend pastaen i saucen: Tilsæt den drænede pasta direkte på panden med svampe (fjern timiankvistene, hvis du brugte friske). Drys den revne parmesan over. Hæld en smule af det varme pastavand ved (start med 0,5 dl). Vend det hele godt rundt med tang eller gafler over svag varme, så osten smelter og blander sig med pastavandet og fløden til en let cremet svampesauce, der klæber til pastaen. Tilsæt mere pastavand, hvis saucen virker tør.

  • Smag til og server: Smag til med salt og peber. Anret pasta med svampesauce i dybe tallerkener. Drys med lidt friskhakket persille og ekstra parmesan på toppen. Server straks og nyd den intense smag af svampe.

Hvilke svampe kan jeg bruge i pasta med svampe?

Du kan bruge stort set alle spiselige svampe i denne ret. Almindelige hvide eller brune champignon er nemme og giver en god grundsmag. Portobello svampe kan give en dejlig kødfuld konsistens. Kantareller eller østershatte er også fantastiske, hvis de er i sæson. Og hvis du kan få fat i vilde svampe som karljohan (porcini), vil det løfte retten til nye højder – italienerne elsker den dybe umamismag fra porcini. Du kan endda tilsætte en håndfuld tørrede porcini (udblødt i varmt vand) til saucen for ekstra smag.

Er du på udkig efter flere lækre kødfrie pastaretter? Prøv vores Spaghetti Aglio e Olio for en helt enkel pasta med hvidløg og olie, eller Pasta Arrabiata hvis du er til en spicy tomatsauce.