Pasta pesto

Pasta pesto

Frisk basilikum, parmesan og pinjekerner – pasta med hjemmelavet pesto er en grøn, duftende klassiker, der bringer smagen af Italien frem på nul komma fem.

Pasta pesto stammer fra Ligurien, hvor den verdenskendte pesto Genovese har sit ophav. Det er beviset på, at nogle gange er det enkleste også det bedste: kogt pasta vendt i en rå, kold sauce af friske krydderurter, nødder, ost og olivenolie. Resultatet er en pastaret, der er både let, aromatisk og utroligt tilfredsstillende, især på en lun sommerdag eller som en hurtig hverdagsret.

Da jeg først lærte at lave pesto som ung, var jeg forbløffet over, hvor nemt det egentlig er – og hvor meget bedre det smager end købeversionen. Duften af frisk basilikum, der bliver knust med hvidløg og ristede pinjekerner, er helt vidunderlig.

Jeg bruger oftest en blender eller morter, alt efter hvor autentisk jeg føler mig på dagen. Uanset metode får du en fantastisk grøn pesto, der kan løfte selv den kedeligste pasta til nye højder. Lad os lave en omgang pasta pesto, der både kan fungere som tilbehør og som stjernen i måltidet.

pasta med pesto

Pasta Pesto

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 19 minutter
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4

Ingredienser
  

  • 400 gram pasta (fx spaghetti, linguine eller trofie)
  • 1 bundt frisk basilikum
  • 50 gram pinjekerner
  • 2 fed hvidløg
  • 50 gram parmesan
  • 1 dl olivenolie
  • 1/2 stk. citron
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du
 

  • Kog pastaen: Sæt en stor gryde med saltet vand over, og kog pastaen al dente efter pakkens anvisning. Mens pastaen koger, kan du lave pestoen. Gem en kop pasta-kogevand, inden du dræner pastaen.
  • Forbered pestoen: Skyl basilikumbladene og dup dem tørre. I en blender eller foodprocessor (eller morter) kommes basilikumblade, ristede pinjekerner, hvidløg, en knivspids salt og lidt af olivenolien. Blend eller stød ingredienserne, mens du gradvist tilsætter resten af olivenolien. Rør den revne parmesan i pestoen bagefter. Smag til med salt, peber og evt. citronsaft.
  • Vend pastaen i pesto: Kom den drænede, varme pasta tilbage i gryden eller en stor skål. Tilsæt pestoen og vend det hele godt rundt, så alle pasta-strenge bliver smurt ind i pesto. Hvis pestoen virker for tør eller tyk, tilsæt en smule af det varme kogevand.
  • Servering: Anret straks pasta pesto på tallerkener. Drys evt. med ekstra parmesan og pynt med et par friske basilikumblade. Server retten med det samme for den bedste, mest aromatiske smag.

 

Variationer af pasta pesto

Pesto behøver ikke altid laves med basilikum og pinjekerner. Prøv at erstatte basilikum med rucola eller persille for en anderledes smag, og pinjekernerne med valnødder eller mandler for en mere budgetvenlig version. Du kan også blande en skefuld flødeost i pestoen, hvis du vil have den ekstra cremet. Pasta pesto kan spises som den er, men du kan også tilføje fx grillede grøntsager eller stegte svampe (se min pasta med svampe-opskrift) for en mere fyldig ret.

Husk også at se mine lækre opskrifter på Citronpasta og Cacio e Pepe for flere enkle, smagfulde pastaretter.